Na een uit de hand gelopen experiment, en 2,5 jaar van onderzoek en testen, is Chap-Yt bvba sinds 2011 een feit. Het jonge bedrijf specialiseert zich momenteel in de verwerking van cellenbetonafval, komende van sloopwerven en sorteerders. Na de verwerking bekomt men, ofwel een zandvervanger die zich perfect leent voor het gebruik in bijvoorbeeld chapemengsels, ofwel een korrel die kan aangewend worden in isolatiechapes of als isolerende uitvulling.
Chap-Yt bvba is ontstaan uit slopersfirma Emlyn nv (Gunter Loopmans en Jim Wouters) en Recycling Assistance bvba (Johan d’Hooghe). Door hun gekoppelde ervaring in de afbraaksector en de milieucoördinatie ervan kwamen ze op het idee om gezamenlijk een oplossing te zoeken voor de recyclage van cellenbeton. Het bouwtechnische onderzoek werd gevoerd door Luc Boehme van de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende. Dankzij MIP Vlaanderen werd een gedeelte van het onderzoek gesubsidieerd.
Cellenbeton is een zeer gegeerd product in de bouwnijverheid dankzij het lage soortelijk gewicht en zijn isolerende kwaliteiten. Doch bij het selectief slopen duiken er problemen op met deze afvalstroom. Cellenbeton kan in de eerste plaats niet vermengd worden met steenachtig puin door zijn beperkte bouwtechnische capaciteiten. Ten tweede is er een uitloging van sulfaten naar de omgeving toe wanneer cellenbeton in contact komt met hemel- of grondwater.
Het idee om gerecycleerd cellenbeton te gebruiken in een chape mengsel liet daarop niet lang op zich wachten. Enerzijds is dit een binnentoepassing waardoor het contact met water vermeden wordt, anderzijds is gebleken dat het mengsel aan alle technische vereisten voor dekvloeren voldoet.
Aldus kon men op zoek naar een terrein dat voldeed aan de milieutechnische vereisten. De keuze viel op de oude steenbakkerij-site Janssen – Maes aan de Vaartkant Links te Brecht. Na de nodige aanpassingen en installaties is Chap-Yt momenteel in staat om +/- 50.000 ton cellenbetonafval per jaar te verwerken.