Sinds 2010 voeren we bij Chap-Yt onderzoek naar cellenbeton en de recyclage ervan in regio Rijkevorsel. In 2011 kreeg onze firma in de buurt van Turnhout al een vergunning om jaarlijks 50.000 ton cellenbeton via recyclage te verwerken. Er werd ook niet alleen gestart met de recyclage van celbeton in Turnhout, maar ook met de inname van cellenbetonpuin uit sloopwerven en sorteerinstallaties.
Hoe verwerken we onze cellenbeton bij de recyclage in Rijkevorsel
Voor wij gebruiksklare chape, korrels van cellenbeton of onze stabilisé aan een kleine prijs kunnen verkopen, moet er nog heel wat gebeuren. Onze korrels worden namelijk alleen gemaakt van zuiver cellenbeton. Zo tovert Chap-Yt in de buurt van Rijkevorsel door recyclage het cellenbeton om in kwaliteitsvolle producten. Voor de recyclage van celbeton in regio Turnhout accepteren we daarom enkel cellenbeton dat ontdaan is van plastic, hout, roofing, asbesthoudende materialen en ander restafval. Buiten het gips dat vastkleeft aan het cellenbeton mag er geen gips aanwezig zijn tussen het puin dat bestemd is voor recyclage in Rijkevorsel. Gipsblokken zoals Promonta en gipsplaten zoals Gyproc zijn absoluut te vermijden bij onze recyclage van celbeton in regio Turnhout. Gemengde vrachten worden dan ook altijd geweigerd. Dit doen we omdat gips en cellenbeton een compleet andere samenstelling hebben en daarom anders zullen reageren op het water en cement dat we toevoegen tijdens de recyclage in de buurt van Rijkevorsel.
Problemen en oplossingen
Tijdens ons onderzoek naar de recyclage van cellenbeton in regio Turnhout en Rijkevorsel kwamen we enkele problemen tegen. De twee voornaamste problemen van de recyclage van celbeton in Turnhout zijn de porositeit en de verhoogde uitloging van sulfaten. Voor beide problemen tijdens de recyclage van cellenbeton vonden we in regio Rijkevorsel een oplossing. Zo stelden zich ook verschillende toepassingen voorop van onze celbeton na recyclage in regio Turnhout. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Chapyt Zand 0/4mm: Het gerecycleerde zand dat ontstaat door de recyclage van celbeton zetten wij bij Chap-Yt in regio Turnhout gedeeltelijk in als zandvervanger van het klassieke rijnzand. Daarnaast gebruiken we het ook als vervanger van scheldezand in stabilisétoepassingen.
- Iso Chapyt 4/12: De granulaten die we bekomen na het uitzeven van het zand tijdens de recyclage van cellenbeton in Turnhout worden ingezet als vervanger van geëxpandeerde kleikorrels. Dit gebeurt vooral in droge toepassingen zoals wederaanvullingen bij renovaties en isolerende uitvullingslagen onder betonplaten en dakdichting.
Vraag meer informatie over onze celbeton recyclage in Turnhout
Wilt u nog meer te weten komen over hoe onze recyclage van cellenbeton in regio Turnhout juist werkt? Of bent u geïnteresseerd om een van onze andere producten zoals chape te kopen? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Dit kan door te bellen naar het nummer 0473/36 04 28 of een e-mail te sturen naar Jim@chap-yt.be. Zo helpen wij u snel verder met al uw vragen over de recyclage van cellenbeton in Rijkevorsel.